گفتگوی بنیاد میراث پاسارگاد (شمیم) با کورش زعیم

درباره تخریب مدرسه تاریخی گلشن در نیشابور

13 مهر 1387 (4 اکتبر 2008)

 

شمیم: آقای مهندس زعيم نمی دانم اطلاع داريد يا نه که اخيرا پس ازتخريب مدرسه تاريخی گلشن، سازمان ميراث فرهنگی شکايت خود را از تخريب کننده ها پس گرفت. در پی اين عمل حيرت انگيز سازمان ميراث، حقوقدان ها و کارشناسان حقوقی نظرياتی داده اند مبنی بر اين که اين عمل سازمان ميراث کاملا غير قانونی است و نه تنها سازمان ميراث فرهنگي بلکه هيچ مرجعی نمی تواند در ارتباط با تخريب ميراث فرهنگی و تاريخی و ملی مصالحه کند. دو تن از اين حقوقدان ها آقايان جنتی و بشيری هستند.

کورش زعیم: آری، من این خبر را شنیده ام. این کار سازمان میراث اصلا حیرت انگیز نیست. آنها معمولا در آغاز نمایش یک نگرانی را می دهند و سپس چراغ سبز می دهند. چه بسا که توافق ها پیش از اینکه موضوع خبری شود انجام گرفته بوده، زیرا طبق قانون هیچ منطقه یا ساختمان تاریخی را پیش از اینکه سازمان میراث موافقت یا شرایط خود را کتبی اعلام نکند، نمی توان دست زد. من شادمانم که این حقوقدانان گرامی هم وارد این مبارزه شده اند و اگر تاریخچه عملکرد این سازمان میراث را بررسی کنند متوجه می شوند که تمامی عملکرد آنها غیرقانونی بوده و در همه موارد تنفر از تاریخ و میراث فرهنگی ایران زمین از آنها مشهود است. حقوقدانان عزیز بدانند که هر روز چنین فاجعه ای در انواع مختلف خود در سراسر کشور رخ می دهد که همه خبری نمی شوند و سازمان در همه آنها مستقیم یا غیر مستقیم مسئول است.

شمیم: اتفاقا آقای احمد بشيری درست همان موضوعی را صحبت کرده اند که در هفدهم تيرماه 1386 در کنفرانس حقوقدانان تهران برگزار شد و پيشنهاد شما مبنی بر اين که «نابود سازی عمدی ميراث های تاريخی و فرهنگي به عنوان جنايت عليه بشريت شناخته شود» را مطرح کرده و  مورد تصويب کليه حقوقدان ها در اين کنفرانس قرار گرفت.

کورش زعیم: ما اعتراض به نابودسازی های سازمان میراث را از پاییز 84 آغاز کردیم. در کنفرانس حقوق بین الملل تهران که در آن حقوقدانان برجسته ای مانند دکتر محمدعلی دادخواه، دکتر هرمیداس باوند و دکتر محمد شریف نیز حضور داشتند، پیشنهادی که من به دیوان کیفری بین المللی کرده بودم مبنی بر افزایش یک بند به قانون بین الملل و نیز پیشنهاد کمیته نجات پاسارگاد مبنی بر تغییر مقررات سازمان یونسکو تا مردم کنترل بیشتری بر میراث خود داشته باشند، مطرح و توسط همه حقوقدانان حاضر تایید و تاکید شد. بند پیشنهادی هرگونه نابودسازی عمدی و سیستماتیک میراث تاریخی و فرهنگی را جنایت علیه بشریت و جرم را کیفری می ساخت. پیرو این پیشنهاد به دیوان کیفری بین المللی و تایید کنفرانس حقوقدانان، من طی نامه ای رییس میراث فرهنگی کشور را به عنوان یک جنایتکار علیه بشریت به دیوان کیفری بین المللی معرفی کردم. من از حقوقدانان گرامی که وارد این مبارزه شده اند خواهش می کنم تاریخچه این مبارزه را مطالعه کنند و زرادخانه حقوق خود را برای تاثیرگذاری بیشتر تقویت نمایند.

شمیم: بنياد ميراث پاسارگاد اين پيشنهاد را به همراه پيشنهادات ديگری در همين مورد در مرداد ماه به يونسکو و ديوان عالی کيفری فرستاد. و ما همچنان دنبال ماجرا هستيم شما فکر می کنيد اگر افراد بيشتری از حقوقدان ها اين مساله را دنبال کنند می شود نتيجه بهتری گرفت؟

کورش زعیم: ما در بنیاد میراث پاسارگاد از همه هم میهنانی که می توانند در این را تاثیرگذار باشند، بویژه حقوقدانان که اعتبار بیشتری به این مبارزه حیاتی برای نگاهبانی از تاریخ و فرهنگمان می بخشند با آغوش باز استقبال می کنم. من از شنیدن ورود این دو حقوقدان ایرانی به این ماجرا بسیار شادمان شدم که نشانه همه گیر شدن نگرانی ملت ایران از نابودسازی های این قوم حاکم بر ایران است. من به آقایان احمد بشیری و حمید جنتی تبریک و خوشامد می گویم و من شخصا و ما در بنیاد میراث هر کمکی که بتوانیم برای پیشبرد هدف آنان خواهیم کرد و صدای آنان را بازتاب خواهیم داد