گفتگوی تارنمای جبهه ملی ایران- اروپا با آقای آرش رحمانی،

 از اعضای بنام سازمان دانشجویان و دانش آموختگان جبهه ملی ایران


 

۱)  پرسش : مختصری پیرامون سازمان دانشجویان و دانش آموختگان جبهه ملی ایران و تاریخچه ی شکل گیری اش بفرمایید.
 
پاسخ : بنیانگذار این سازمان زنده یاد دکتر پرویز ورجاوند بود، که در کنار سازمان استادان و پژوهشگران جبهه ی ملی که سالیان طولانی مدیریت برگزاری آن را به عهده داشت و برای تدوین منشور جبهه ی ملی از توان این سازمان بهره برد، با توجه به احساس ضرورتی که برای پیوند با نسل جوان و انتقال میراث فکری جبهه ی ملی پس از سالیان گسست ارتباطی این نسل می دید، بنیانش نهاد و پس از رشد کمی و کیفی و نقش افرینی آن با تایید و حمایت استاد ادیب برومند و شخصیتهای برجسته جبهه ملی چون شادروان علی اردلان جناب آقای حسین شاه حسینی ، دکتر داوود هر میداس باوند، دکتر علی رشیدی، مهندس کورش زعیم ، یکی از مهمترین و محوری ترین سازمان های جبهه ی ملی گردید که در زمینه های مختلف اثر گذار شد.

نشست های این سازمان از آغاز ( در دهه ی هفتاد) تا سالهای متمادی ، سه شنبه ها، یک هفته در میان در منزل استاد دکتر پرویز ورجاوند بود. در کنار دانشجویان و دانش آموختگان مشتاقی که از راههای دور و نزدیک و گاه از دیگر شهرها، در این نشست ها حضور می یافتند ، بزرگانی چون زنده یادان استاد یحیی ذکا، علی اردلان، دکتر احمد شها، دکتر جواد شیخ الاسلامی ، امیر حسین پولادی ، مهندس اسماعیل حاج قاسمعلی و .... نیز استادان و مبارزان  فرهیخته ای چون دکتر داوود هرمیداس باوند، دکتر علی رشیدی، مهندس عباس امیر انتظام ، حسین شاه حسینی، دکتر حسین اعرابی، دکتر ساعی ، استاد فیروز منصوری، پرفسور مسلمانیان، دکتر مه لقا اردلان، جمال درودی، کورش زعیم و ... حضور می یافتند.

تاریخ ایران باستان ، تاریخ معاصر، تحلیل های جامعه شناختی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، روان شناختی از مسایل روز و بحث تبادل نظر پیرامون مسایل داخلی، منطقه و مسایل بین الملل، محور گفت و شنیدهای این نشست ها بود. شخصیت های جنبش دانشجویی، گروه های اصلاح طلب، فعالان سیاسی ملی، مذهبی، نهضت آزادی و حزب ملت ایران و گاه هنرمندان و ادبا، اصحاب مطبوعات و رسانه هم فرهنگان تاجیک و افغان و ..... حضور می یافتند و با مطرح ساختن  دیدگاه های خود بر غنای نشست ها می افزودند. 

این سازمان نشست های سیاسی – فرهنگی را برگزار کرد که در این سه دهه هیچ یک از دیگر سازمان ها نظیر آن را برگزار نکردند. بزرگداشت سی ام تیر ماه ، سالروز ملی شدن صنعت نفت ، بزرگداشت دکتر محمد مصدق در آستانه ی سالروز درگذشتش، روز شاهنامه، جشن سده، همایش یزرگداشت فرهنگ پرور سامانیان و .... همچنین جزوه ها و مقاله ها ی متعددی برون داد کارهای پژوهشی و تحلیلی این دوران بود. پیام جبهه ملی ایران با سر دبیری دکتر ورجاوند و همکاری  گسترده ی این سازمان ، پرمحتوا ترین دوران را داشته است. هم چنین بسیاری از نگاشته ها در مطبوعات وزین این دوران به انتشار رسیدند. پس از درگذشت استاد، این سازمان به حیات و فعالیت سیاسی خود تا زمان ممنوعیت فعالیت های جبهه ملی توسط حاکمیت استمرار و پویایی داشت.


 
۲ )  پرسش: سازمان دانشجویان و دانش اموختگان جبهه ی ملی ایران برای جلب و پرورش نیروهای جوان علاقمند چه برنامه ها و اهدافی را دنیال می کند؟
 
پاسخ: با توجه به محدودیتهای ایجاد شده به ویژه در دو سال اخیر، در حال حاضر برنامه های فعالیت های خاصی وجود ندارد اما آنچه که بیش از این بود و در آینده نیز باید که دنبال شود، ایجاد فضایی چندصدایی در نشست هاست ، که کارشناسان و متخصصان جبهه ی ملی بتوانند بر بنیاد بحث های علمی تاریخی- جامعه شناختی-سیاسی- اقتصادی آرمان ها، خدمات و چشم اندازهای حرکت نهضت ملی ایران را بشناسانند و در گفت و شنیدهای موضوع محور بستر جذب نیرو های علاقه مند و همسو را فراهم سازند. همچنین فعالیت های فرهنگ یاران شناسانه تاریخی – ادبی- هنری نیز باید در دستور کار قرار گیرد چرا که هویت اجتماعی و ملی جوانان بتواند از گفتمان ملی-مصدقی درکی درونی و عمیق بیابد.هرگونه فعالیت های نوشتاری در رسانه ها و فضای مجازی و نیز گفتاری در برنامه های علمی– فرهنگی و مناسبت ها و حضور فکری-علمی در مسایل روز، نیز در همین راستا ست.  البته لازم به ذکر است پس از فوت شادروان ورجاوند جلسات در منزل آقای مهندس زعیم ادامه پیدا کرد و ایشان با تمام توان از این جلسات حمایت کردند که البته پس از بازداشت ایشان در سال ۸۸ متوقف شد. در این جا لازم میدانم از حمایت های بی دریغ استاد ادیب برومند تشکر ویژه ای داشته باشم ایشان برای مدت نزدیک به سه سال هر دو هفته منزل خود را به روی جوانان گشودند در زمان انتخابات سال ۸۸ و آنهمه اتفاق ایشان از هیچ کمکی به تشکیل جلسات دریغ ننمودند.

 

۳ )  پرسش: آقای رحمانی پرسشی از نوع دیگر، چند سال است که اساسنامه جبهه ملی ایران  تقریبا به فراموشی سپرده شده است. نگاه شما به نقش اساسنامه در فعالیت های جبهه ی ملی ایران چیست؟ 

پاسخ: اساسنامه مرجعیت کامل دارد، اما دو نکته نباید فراموش شود. نخست آن که اساسنامه نباید گزینشی مورد استناد قرار گیرد، نمی شود بندهایی را پر رنگ و بندهایی را نادیده گرفت؛ دوم آن که اساسنامه نباید امری مقدس و تغییر ناپذیر به شمار آید. در بستری قانونی و مبتنی بر راهکارهای موجود در آن، امری قابل تغییر، اصلاح و تجدید نظر با توجه به شرایط و ضروریت های روز می باشد.




تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .