آمار واقعی مشارکت؛ استمرار محدودیت و فشار یا فضای باز سیاسی

 

چکیده :تحلیلگران سیاسی بر این باورند با توجه به کنش حکومت طی سه سال گذشته در بستن تمام مجاری تنفسی احزاب و گروه ها و مطبوعات و رسانه ها، آمار پایین مشارکت سیاسی نشاندهنده زنده و پویا بودن جنبش سبز و اعتراضات زیر پوست شهر است و بی شک مسئولان برای کنترل بیشتر این جریان بر ادامه فضای امنیتی و پلیسی تاکید خواهند کرد. از سوی دیگر برخی معتقدند اگر آمار مشارکت مردمی برای حاکمیت مقبول باشد، امکان دارد برای کم کردن فشارهای بین المللی اندکی فضای باز سیاسی برای کشور به ارمغان بیاورند تا بتوانند قدری نارضایتی های عمومی را کاهش داده و بحران مشروعیت دولت – ملت را ترمیم...

 

همانگونه که قابل پیش بینی بود انتخابات مجلس نهم در زیر سایه گسترده و سنگین تبلیغات دولتی برگزار شد و استاندار تهران و دبیرشورای نگهبان هم با خوشحالی اعلام کردند که مشارکت مورد نظر رهبری تحقق پیدا کرده است.

 

چنین اظهار نظری موید این واقعیت است که طی چند ماه گذشته همه دستگاه های حکومتی از سپاه تا دولت بسیج شده بودند تا بتوانند مثل همیشه خواسته رهبری را جامه عمل بپوشانند.

 

در حالی که هنوز فصلی از کتاب انتخابات گشوده نشده بود، رهبری از “چالش امنیتی” نام برده و هشدار داد و از مردم و مسئولان خواست که “نگذارند این چالش به امنیت کشور صدمه بزند.” پس از آن بود که رهبر ی با حساس و مهم خواندن این انتخابات پیش بینی کرد که میزان مشارکت در انتخابات “بسیار زیاد و حضور مردم پرشورتر از همیشه” خواهد بود.

 

همین مساله باعث شد که سه ماه قبل از برگزاری انتخابات مسئولان برگزاری از مشارکت شصت درصدی سخن بگویند و این رقم بارها از تریبون های مختلف از زبان نماینده ولی فقیه در سپاه، فرمانده کل سپاه پاسداران، مشاور سیاسی سپاه، مسئولان وزارت کشور و رسانه های نزدیک به حاکمیت تکرار شد.

 

اصرار بر مشارکت بالای شصت درصدی در حالی صورت می گرفت که بطور سنتی انتخابات مجلس طی دوره های قبل نیز بین ۵۰ تا شصت درصد در نوسان بوده است و تنها مجلس پنجم بنا به شرایط خاص این رقم به ۷۰ درصد رسید.

 

اما بحران مشروعیت که برای حاکمیت پس از انتخابات مهندسی شده ریاست جمهوری ایجاد شده بود، آنان را به این تلاش وا داشت که در برابر تهدیدات بین المللی و انتقادات جهانی چنین وانمود کنند که مردم کماکان برای حمایت از حکومت خود به پای صندوق های رای می آیند.

 

انتخابات ۱۲ اسفند در سایه این رقم شصت درصدی برگزار شد و هرچند بطور سنتی طی سی و سه سال گذشته، همواره حوزه های انتخابیه تا پیش از ظهر با حضور کم تعداد مردم رو به روست، اما تلویزیون و رسانه های دولتی اصرار عجیبی داشتند تا وانمود کنند مردم حتی از ساعت ۴ صبح یعنی چهار ساعت پیش از شروع به کار حوزه های انتخابیه در سرمای زیر صفر زمستانی برای رای دادن به صف ایستاده اند.

 

این اصرار تا آنجا پیش رفت که سخنگوی شورای نگهبان در ساعت یازده صبح در کمال ناباوری اعلام کرد که طبق اخبار و گزارش های رسیده، رقم مشارکت نسبت به انتخابات پیش ۸ تا ۹ درصد افزایش یافته است . تنها ساعتی بعد از پایان اخذ رای خبرگزاری های دولتی در ارائه آمار شرکت کنندگان از یکدیگر سبقت گرفته و ارقامی از شصت تا هفتاد درصد اعلام کردند.

 

بی شک رقم اعلام شده از سوی وزارت کشور طی ساعات آتی کمتر از شصت درصد نخواهد بود رقمی که نشان دهد حضور مردم ” حماسه ای دشمن شکن” آفریده است تا نشان از تحقق پیش بینی و خواسته رهبری باشد.

 

اما آنچه مسلم است و نشانه واقعیت موجود، این مشارکت سرد و بی رونق خواهد بود و آمار و ارقامی است که برای مسئولان طراز اول کشور ارائه می شود تا برای رویکرد سیاسی و امنیتی سال آتی خود برنامه ریزی کنند.

 

حضور میلیونی مردم در ۲۵ خرداد و گستردگی جنبش اعتراضی موجب شده است که طی سه سال گذشته حکومت تمام ابزارهای امنیتی خود را برای کنترل فضای سیاسی به خدمت گیرد تا بتواند از انسجام و سازمان یافتن این جنبش اعتراضی جلوگیری کند.

 

اعمال فشارها ومحدودیت ها حتی در برگزاری یک مراسم ساده تدفین یا افطاری و کنترل همه حرکات فعالان و کنشگران سیاسی و رسانه ای نشان از این نگرانی است که طی این مدت هنوز برطرف نشده است.

 

با توجه به غیاب اصلاح طلبان در این انتخابات، افزایش نارضایتی اجتماعی در اثر گرانی و تورم و بی ثباتی های سیاسی و اجتماعی آمار واقعی مشارکت مردم در این انتخابات بسیار پایین تر از رقم پیش بینی شده توسط مسئولان و مقامات عالی رتبه کشور است.

 

حتی در نظرسنجی که پیش از انتخابات توسط بسیج انجام شده است این رقم در خوش بینانه ترین حالت ۳۶ درصد بوده است. در حالی که بر اساس نظرسنجی که از سوی یکی از نهادهای شهری انجام شد، رقم مشارکت سیاسی در شهرهای بزرگ بسیار نگران کننده بود و تا ده درصد تخمین زده شده بود.

 

تحلیلگران سیاسی بر این باورند با توجه به کنش حکومت طی سه سال گذشته در بستن تمام مجاری تنفسی احزاب و گروه ها و مطبوعات و رسانه ها، آمار پایین مشارکت سیاسی نشاندهنده زنده و پویا بودن جنبش سبز و اعتراضات زیر پوست شهر است و بی شک مسئولان برای کنترل بیشتر این جریان بر ادامه فضای امنیتی و پلیسی تاکید خواهند کرد.

 

از سوی دیگر برخی معتقدند اگر آمار مشارکت مردمی برای حاکمیت مقبول باشد، امکان دارد برای کم کردن فشارهای بین المللی اندکی فضای باز سیاسی برای کشور به ارمغان بیاورند تا بتوانند قدری نارضایتی های عمومی را کاهش داده و بحران مشروعیت دولت – ملت را ترمیم کنند.

 

در حال حاضر مشاهدات خبرنگاران مستقل و شاهدان عینی گواه این واقعیت است که مشارکت مردمی در این انتخابات بسیار محدود بوده است و احتمال می رود که سال آینده نیز سال سختی برای اصلاح طلبان و سایر گروه های سیاسی مستقل از حاکمیت باشد.

 

کلمه

 


 

تناقض آشکار در ارائه ارقام و اطلاعات واجدین شرایط رای دادن

 

سحام نیوز: علیرغم تلاش بی وقفه و شبانه روزی مسوولان برای دقت در ارایه آمار مشارکت و واجدین شرایط شرکت درانتخابات تناقضهای آمار اعلامی همچنان ادامه دارد.

 

به گزارش کلمه این تناقضها که ناشی از عدم شفافیت و صداقت در ارایه اطلاعات به مردم است نشانگر مهندسی ناشیانه آمار برای با شکوه نشان دادن انتخاباتی است که هیچ یک از معیار های شرعی و قانونی موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی را ندارد.

 

در حالی که از نظر سنی و سایر شرایط قانونی میزان واجدین شرایط در انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری تفاوتی ندارد برگزار کنندگان انتخابات در تناقضی دیگر آمار واجدین شرایط در انتخابات را در استان تهران و البرز را حدود دو میلیون نفر کمتر از واجدین شرایط در انتخابات آخرین دوره ریاست جمهوری اعلام کرده است.

 

طبق گزارش بازتاب امروز “بر اساس آمار رسمی استانداری البرز، تعداد واجدین شرایط در این استان با توجه به آخرین آمار سازمان‌های قانونی یک میلیون و ۳۴۵ هزار نفر است. تمدن استاندار تهران هم عنوان می کند تعداد واجدین شرایط استان تهران حدود ۵ میلیون نفر هست.”

 

استان البرز و تهران، در این دوره از انتخابات از هم تفکیک شده اند، اما دو سال قبل یک استان واحد محسوب می شدند.

 

حال برای قیاس بین تعداد واجدان رای دادن در محدوده جغرافیایی تهران و البرز – بین سال ۸۸ و ۹۰ – اگر اقدام به تجمیع تعداد واجدین انتخابات در این دو استان کنیم، تعداد واجدین این محدوده جغرافیایی در سال ۹۰ بر اساس امار وزارت کشور معادل ۶ میلیون و ۳۴۵ هزار نفر است.

 

نکته جالب دقیقا در همین جای محاسبات است. رقم ۶ میلیون و ۳۴۵ هزار واجد شرایط در دو استان تهران و البرز برای انتخابات سال ۹۰٫ حال آن که بر اساس آمار وزارت کشور در همین محدوده جغرافیایی در سال ۸۸ تعداد واجدین شرایط معادل۸٬۷۹۶٬۴۶۶ نفر بوده است.

 

یعنی تعداد واجدین استان تهران و البرز در سال ۹۰ کمتر از واجدین همین محدوده جغرافیایی در سال ۸۸ هست!

 

در سال ۸۸ تعداد واجدین شرایط همین محدوده جغرافیایی (یعنی تهران و کرج) معادل ۸٬۷۹۶٬۴۶۶ نفر بوده است و حالا پس از دو سال در همین محدوده جغرافیایی ( که حال به دو استان مجزا تفکیک شده) به گفته مسئولان انتخاباتی قرار است ۶ میلیون و ۳۴۵ هزار نفر واجد رای باشند!

 

اگر فرض را بر این بگذاریم که حتی یک «رای اولی» هم در این دو سال به آمار واجدین شرایط شرکت در انتخابات اضافه نشده باشد مسئولان برگزاری انتخابات ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار شهروندی که تا همین دو سال پیش در این محدوده واجد رای بوده اند را به یکباره پاک کرده اند.

 

حال باید مسوولین پاسخ دهند که آیا در دو سال گذشته ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار نفر دراین دو استان از واجد شرایط بودن حذف شده اند؟ ایا در این دو سال در تهران و البرز این تعداد شهروند به یکباره فوت کرده اند که سبب شده تعداد واجدین ۹۰ به این میزان کمتر از واجدین ۸۸ باشد؟ آیا این تقلب در آمار در سال ۸۸ رخ داده است و یا همین امسال برای نشان دادن شور و حال انتخاباتی؟

 

حتما باید گفت که در این دو سال حتی یک شهروند هم وجود نداشته که از سن ۱۶ سال در سال ۸۸ به سن ۱۸ سال در سال ۹۰ رسیده باشد و به عنوان رای اولی، به آمار واجدین افزوده شود؟ چرا که اگر رای اولی ها هم به همان واجدین سال ۸۸ اضافه شوند رقم واجدین پاک شده از ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار نفر هم بالاتر می رود.

 

مخاطبان باید در جریان قرار بگیرند که آمارهای ارائه شده در مورد تهران و البرز، حتی با این شیوه، قابل قیاس با آمار دو سال پیش نیست. چه رسد به این که بخواهیم رشد جمعیت واجد رای دادن در این دو سال را هم به آمار واقعی اضافه کنیم. چرا که اگر بخواهیم حداقل رای اولی های این دو استان را نسبت به سال ۸۸ لحاظ کنیم حداقل ۴۰۰ هزار نفر باید به واجدین این دو استان در این دو سال افزوده شوند. چرا که تعداد رای اولی های کل کشور نسبت به انتخابات سال ۸۸ معادل ۳ میلیون و ۹۶۰ هزار نفر است که اگر حداقل ۱۵ درصد آن سهم تهران و البرز باشد، حداقل در این محدوده جغرافیایی ۵۵۰ هزار نفر رای اولی خواهیم داشت که باید به رای سال ۸۸ اضافه شود.

 


 

شعبه هایی که دیده شدند و حوزه های خالی رای گیری که دیده نشد

 

جرس: از پنج هزار و پانصد شعبه سیار و دائم اخذ رای در تهران تنها در شعبه های خاصی که دوربین های تلویزیون مستقر شده بود جمعیت قابل توجهی از مردم حضور یافتند. در سایر حوزه ها بنا به اظهار خبرنگاران مستقل و افراد محلی متصدیان اخذ رای با فراغت بیشتری مواجه بودند، بطوریکه با ادامه این وضع تا اوائل ظهر چند شعبه در اثر رکود و بی رونقی تبدیل به شعب سیار شدند و بساط رای گیری در آنها جمع شد .

 

آنگونه که از گزارش رسانه های خبری داخلی بر می آمد تبلیغات وسیع برای القاء مشارکت گسترده مردم زود تر از ساعات آغاز رای گیری آغاز شد. به گفته خبرنگاران جرس در تهران ادعای حضور پر شور در اوائل صبح صرفا بلوفی آرام و تردید آمیز به نظر می رسید اما با نزدیک شدن به زمان ظهر مسئولان انتخاباتی بی محابا به دروغ سازی های گسترده مبادرت کردند.

از 4 صبح زنبیل گذاشتند؟ !

عباسعلی کد خدایی در اظهاراتی قابل توجه مدعی شد که در برخی شعب اخذ رای در کشور مردم از 4 صبح صف کشی را آغاز کردند !

اینگونه ادعاها حتی با تردید خبرنگاران حکومتی مستقر در ستادهای انتخاباتی روبرو شد. کدخدایی مدعی شد در برخي حوزه‌ها گزارش شده كه مردم از ساعات ابتدايي امروز يعني حدود 4 صبح در شعبات اخذ راي حضور يافته‌اند !

جو سازی رسانه ای نظام در باره انتخابات امروز به حدی وسیع بود که در همان ساعات اولیه رای گیری هر مسئول انتخاباتی که لب به سخن می گشود قبل از هر صحبتی از حضور پر شور و باور نکردنی مردم در حوزه های اخذ رای خبر می داد.

حوزه های سوت و کور

اما در این سو و در بطن مردمی غائله ، حوزه های محلی اخذ رای که اثری از دوربین و مجری های تلویزیون نبود سوت و کور بود و با حضور معدودی مراجعه کننده تنها چیزی که مقابل درب آن خود نمایی می کرد سرباز تفنگ به دوشی بود که از حوزه اخذ رای نگهبانی می کرد !

خبرنگاران مستقل به جرس گفتند: روزهای جمعه مردم معمولا تا 10 صبح خواب هستند و تا بلند شوند و از خانه بیرون بیایند تقریبا ظهر شده است . اما مردم درگیر خرید های نوروزی هم هستند. بسیاری از شهروندان با مشاهده حوزه های خالی اخذ رای لبخند معنا داری می زدند .

صف های تلویزیونی؟!

در این سو و در رسانه ملی و خبرگزاری های حکومتی که به انتشار اخبار حضور مردم پرداختند، بزرگ نمایی خارق العاده ای صورت گرفت.

مسئولان می گویند آن قدر حیرت زده شدیم که نمی دانیم چه اتفاقی افتاده است !

در حالیکه خبرگزاری مهر امروز صبح خبر داد که در مسجد الرسول تهران تعرفه ته کشیده و ازدحام و صف به قدری است که مردم به سایر حوزه ها هدایت شدند یک شهروند تهرانی ساعت 11 ظهر طی تماس با خبرنگار جرس در تهران گفت که مقابل مسجد الرسول خلوت است و کمتر از 20 نفر در داخل شعب در حال رای دادن هستند.

با این حال در چند شعبه اصلی از جمله مسجد نارمک، حسینیه ارشاد ، مسجد لرزاده و مسجد الجواد تعداد نسبتا انبوهی، ازجمله بسیجی ها و وفاداران به حکومت با تشکیل صف در مقابل دوربین های تلویزیونی آماده رای دادن شدند.

چند خبرنگار خارجی حاضر در تهران هم فقط اجازه یافتند از شعب مملو از جمعیتی که ممکن است به صورت حساب شده شلوغ شده باشد بازدید کنند.

گاف های تلویزیونی هم کم نبود. از جمله در یک مصاحبه ساختگی با دختر بچه ای کم سن و سال ظاهرا جواب های مصاحبه به خوبی به وی تفهیم نشده بود که وی هدف خود ازحضور در پای صندوقهای رای را قرار گرفتن در مقابل رهبر انقلاب اعلام کرد !

علاقه چند رسانه به بی بی سی و رسانه های خارجی

خبرگزاری فارس از ابتدای صبح پروژه ای به نام رسانه های خارجی وانتخابات را آغاز کرد و به صورت رگباری در اواسط صبح به نقل اخباری از بی بی سی ، رویترز و اسوشیتدپرس پرداخت.

فارس که در جامعه مطبوعاتی ایران به عنوان رسانه جاعل خبر و رکوردار انتشار اخبار دروغ از آن یاد می شود آنچنان از حیرت رسانه های خارجی نوشت که به قول یک خبرنگار کم مانده بود بگوید گریه های خبرنگاران خارجی از حضور پر شور مردم سرازیر شد !

پوشش اخبار لحظه به لحظه بی بی سی از سوی فارس در حالیکه این رسانه در ایران فیلتر است جای توجه داشت.

روایت مسئولان از ازدحام در شعب

اوائل ظهر برخی خبرنگاران نزدیک به منابع امنیتی گفتند از مقامات انتخاباتی خواسته شده تاکید شدیدی بر دریافت گزارشهایی مبنی بر ازدحام بسیار شدید در شعب اخذ رای داشته باشند .

استاندار تهران در نخستین اظهار نظر خود در باره حال و هوای شهر تهران گفت: نمی توانم بگویم استقبال زیاد بوده بلکه مافوق تصور بوده است !

کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان و نجار وزیر کشور هم اظهاراتی مشابه را قبل از هر گونه پرسش و پاسخ ارائه دادند.

استاندار تهران در ساعت 11 صبح در پاسخ به این سوال که آیا درخواست تعرفه اضافی داشته اید ، گفت: برخی حوزه ها گفته اند ممکن است به تعرفه اضافی نیاز پیدا کنیم.

روایت منابع مستقل و مردم

با وجودی که خبرنگاران خارجی موظف شدند فقط حوزه های پر ازدحام را پوشش بدهند، با این حال صرفنظر از گزارشهای محلی مردم، خبرنگاران برای آگاهی از صحت و سقم ادعای مسئولان در حوزه های اخذ رای به چند شعبه اخذ رای از میان 5 هزار شعبه موجود در تهران سرکشی کردند که نتیجه حاصله در نوع خود جالب بود.

بنا به اظهارات این منابع مطلع ، در حوزه های فرعی و محلی اخذ رای مثل مساجد و مدارس برخی محلات تعداد رای دهندگان انگشت شمار بود.

در برخی از این حوزه ها به محض ورود افراد ، نگاههای متصدیان به آنهاجلب می شد و با احترام آنها به مکانهای اخذ رای هدایت می شدند .

گاردین در باره انتخابات روز جمعه نوشت: مقامات ایران تلاش کردند در بحبوحه تحریم و خطر جنگ تصویری متحد از خود نشان بدهند.

شهرستانها و انتخابات

هرچند حساب شهرستانها بخصوص شهرهای کوچک از شهرهای بزرگ جداست، از بعضی شهرستانها و برخی مراکز استانها هم خبر رسیده که اوقات فراغت متصدیان اخذ رای نسبتا طولانی بوده ومراجعین اندکی به نسبت گذشته برای دادن رای حضور یافته اند. با این حال دور بین صدا و سیما در شهرستانها هم ازدحام زیادی ایجاد کرده بود اما یک خبرنگار محلی مستقل در این باره به جرس گفت برخی برای دیده شدن در تلویزیون آمدند و حتی رای هم ندادند !

وی گفت : با این حال به خاطر مسائل قبیله ای و قومی تعداد زیادی از مردم در پای صندوقهای رای حاضر شدند تا رقیب قومی شان نتواند به مجلس راه پیدا کند.

 

 

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .