حذف، کسب و کارآنهاست؛ موج جدید خشونت در راه است؟

یلدا آراسته

حذف فیزیکی افراد جریانی است که سالها پیش شروع شد و به دنبال قتل های زنجیره ای رسانه ای شد . هر چند که حکومت ایران همواره در پی این بوده که آن را به بیگانگان نسبت دهد اما راهی است که گویا حکومت آن را برای تثبیت خود برگزیده است.

بدون جرم کشته شدند

 اول آذر ماه 1377 جسد مثله شده جهانگیر و پروانه فروهر در منزل مسکونی شان پیدا شد.  آنها اولین کشته هایی نبودند که در جریان موسوم به قتل های زنجیره ای جان خود را از دست دادند .با این حال این مرگ فروهر ها بود که باعث شد مجلس به دولت خاتمی فشار بیاورد و سرانجام هیاتی خارج از وزارت اطلاعات برای بازبینی این قتل ها و پیدا کردن عاملان آن تشکیل شد. در لیست 80 نفره قربانیان نام نویسندگان ، شعرا و روشنفکران به چشم می خورد :

معصومه مصدق، نوه دکتر مصدق ،محمد جعفر پوینده و محمد مختاری نیز از جمله کشته شده ها بودند .

بیگانگانی که روشنفکر می کشتند

 حکومت ایران این قتل ها را به گردن نگرفت . گروهی بانام "فدائیان اسلام ناب محمدی-مصطفی نواب" با انتشار اطلاعیه ای مسئولیت قتل ها را برعهده گرفت و اعلام کرد که قتل پروانه و داریوش فروهر،محمد مختاری و محمد جعفر پوینده "گام اول"این گروه است و تعدادی دیگر از نویسندگان و فعالان سیاسی و فرهنگی را به زودی به قتل می رساند. با این حال هیات سه نفره تحقیق و تفحصی که به دستور خاتمی تشکیل شده بود ریشه این قتل ها را در وزارت اطلاعات دانست .دری نجف آبادی از وزارت این سازمان برکنار شد و وزارت اطلاعات در بیانیه ای اعلام کرد که کسانی از این سازمان در این جنایات نقش داشته اند .

 در بخشی از این اطلاعیه آمده بود : " با کمال تاسف، معدودی از همکاران مسئولیت ناشناس، کج‌اندیش و خودسر این وزارت که بی‌شک آلت دست عوامل پنهان قرار گرفته و در جهت مطامع بیگانگان دست به این اعمال جنایتکارانه زده‌اند، در میان آنها وجود دارند."

با این حال بازهم آقای خامنه ای این امر را قبول نکرد وی در خطبه های نماز جمعه 18 دی سال 77 گفت : " من نمى‏توانم باور و قبول كنم كه این قتلهایى كه اتّفاق افتاد، بدون یك سناریوى خارجى باشد؛ چنین چیزى ممكن نیست."

او تاکید کرد که : "این قتلها به ضرر ملت ایران بود، به ضرر دولت بود، به ضرر حكومت بود. یك گروه داخلى كه جزو وزارت اطّلاعات هم باشند، هرچه هم حالا فرض كنید كه متعصّب باشند و بناى این كار را داشته باشند، در سطوحى از وزارت اطّلاعات كه اهل تحلیلند، امكان ندارد دست به چنین قتلهایى بزنند."

شلیک به اصلاحات

 اما یکسال بعد و در اسفند ماه 1378 سعید حجاریان مورد اصابت گلوله قرار گرفت. سعید حجاریان از سران اصلاح طلب ، عضو جبهه مشارکت اسلامی ، موسس روزنامه صبح امروز و اعضای شورای شهر تهران بود .

حجاریان در برابر ساختمان شورای شهر از ناحیه صورت مورد حمله قرار گرفت و هرچند که این ترور نا موفق بود و او جان سالم به در برد، اما برای همیشه روی صندلی چرخ دار قرار گرفت.

 سعید عسکر که این ترور را انجام داده بود دستگیر وبه 15 سال زندان محکوم شد اما پس از مدتی آزاد شد.

 اقای خامنه ای نیز اطلاعیه ای منتشر کرد و درآن این اقدام را تقبیح کرد و از نیروهای امنیتی خواست که هر چه سریعتر عاملان این جنایت را شناسایی کنند .

 در این پیام آمده بود : "بزرگ ترين خدمت به جنايتكاران و دشمنان انقلاب اين است كه به جاي هوشمندي و شناخت دشمن توطئه گر، كساني از اين حادثه تلخ براي هيجان افكار عمومي و ايجاد جوّ سوءظن و اغتشاش استفاده كنند و كار را براي مأموران امنيت ملي دشوار سازند. . . كساني كه با تهييج افكار عمومي و نشانه گرفتن اشخاص و جناح هاي داخلي، جو اضطراب و ناامني را تشديد مي كنند، دانسته يا ندانسته به دشمن كمك مي رسانند."

 به این ترتیب خواستار این شد که بازهم همه توجهشان به دشمنان خارجی باشد و کسی به تندروهای داخلی ظن نبرد.

ترور با بمب

جریان قتل و ترورهای سیاسی، پس از ترور حجاریان تا دی ما 1388 در پایتخت کشور کمابیش مسکوت بود . در این تاریخ وپس از نا آرامی های ایران بر سر انتخابات ریاست جمهوری ، دونفر در تهران ترور شدند.

دکتر مسعود علی محمدی استاد دانشگاه تهران یکی از آنها بود .

 یک بمب در یک موتور سیکلت در مقابل در ورودی منزل وی پارک شده بود که انفجارآ باعث کشته شدن این استاد دانشگاه شد .

در خبرگزاری های ایران اطلاعیه منتشر شد که بر اساس آن انجمن پادشاهی ایران مسولیت این ترور را برعهده گرفته بود. اما پس از چند ساعت این انجمن تکذیبیه ای ارائه داد و اعلام کرد که آن اطلاعیه ساختگی بوده است .

 خبرگزاری های اصلاح طلبان خبر از این دادند که این استاد دانشگاه از طرفداران میرحسین موسوی بوده است و نام او در میان امضا کنندگان بیانیه ای برای حمایت از میرحسین موسوی دیده می شده است .

 با این حال این ترور هم به بیگانگان نسبت داده شد .آقای خامنه ای در پیامی ضمن تسلیت به مناسبت از دست رفتن این استاد دانشگاه تاکید کرد : " دست جنايتكاري كه اين ضايعه را آفريد، انگيزه‌ دشمنان جمهوري اسلامي را كه ضربه زدن به حركت و جهاد علمي كشور است، افشاء و برملا كرد. بي‌گمان همت دانشمندان و استادان و دانش پژوهان كشور، به رغم دشمن،‌ اين انگيزه‌ خباثت آلود را ناكام خواهد گذاشت."

 قتل با پاترول دزدی

از دیگر قربانیان این ماه خواهر زاده میر خسین موسوی بود .

روز عاشورا علی موسوی خواهر زاده میرحسین موسوی در جریان درگیری های آن روز مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان باخت .

 براساس گزارش شاهدان عینی، روز عاشورا حوالی ساعت ۱ تا ۲ بعدازظهر یک اتومبیل پاترول مشکی رنگ با چهار سرنشین لباس شخصی با سرعت هرچه تمام‌تر به سمت مردمی که در خیابان شادمان حضور داشتند یورش برد که ابتدا دو نفر را زیر گرفت و از روی یکی از آنها به طور کامل رد شد، نفر کنار راننده هم مسلح به کلت بوده و در طول حرکت، چند گلوله به سمت مردم شلیک کرد و سپس طول خیابان شادمان را به همین صورت طی کرده، دور زد به سمت خیابان آزادی برگشت. بعد از رفتن پاترول چند نفر زخمی و تیرخورده روی زمین افتاده بودند که مردم به کمک آنها رفتند. با توجه به شواهد خواهرزاده میرحسین موسوی هم در همین منطقه تیر خورده و به قتل رسید.

 براساس این گزارش دو یا سه موتورسوار نیز اتومبیل پاترول را همراهی می‌کردند و مردمی که در خیابان شادمان حضور داشتند شاهد این صحنه بوده و برخی حتی می‌توانند چهره ضارب را شناسائی کنند.

 با اینکه پلیس ایران اعلام کرده بود که پیگیر پیدا کردن قاتل موسوی است، سایت روزنامه ایران خبر از این داد که پاترولی که ضارب در آن بوده ، دزدی بوده است و چند وقت پیش از روز عاشورا دزدیده شده بود.

 هنوز ضاربان و عاملان اصلی این ترورها دستگیر نشده اند و اصولگرایان می گویند که از خارج از کشور آمده است.

قتل با هر چیز

 با این حال تنها مشکل ترور افراد نیست بلکه خطری است که در درون هر عابری می تواند نهفته باشد.

 ضاربانی که در روز 22 بهمن ماه به اتومبیل سید محمد خاتمی حمله کردند یا در میدان صادقیه مهدی کروبی را مورد ضرب و شتم قرار دادند توانایی این را هم داشتند که انها را با همان سلاح های سرد ترور کنند .

ترور افراد سرشناس یکی از نشانه های خشونتی است که در کوی دانشگاه و خیابان های تهران نسبت به مردم عادی صورت گرفت .

 با ترور دکتر معتمدی با چاقو دیگر به نظر نمی رسد که برای ترور اشخاص احتیاج به این باشد که ضاربان به دنبال سلاح گرم و تهیه موتور سیکلت و غیره باشند.

 هر مخالفی می تواند با چاقویی که در همه جا یافت می شود دست به خشونت بزند و اهداف شوم خودش را پی گیرد.

تحلیلگران بر این باورند که لباس شخصی هایی که سال گذشته از چاقو و باتوم خود برای راندن مردم از خیابان ها استفاده می کردند، گویا امسال در آستانه سالگرد انتخابات، مجوز جدیدی برای اعمال خشونت و حمله های هدفدار دارند .