12 تیر 1387

 

جورج بوش: ایران باید منزوی شود

 

بی بی سی:جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا امروز (چهارشنبه، 2 ژوئیه) گفت درحل مسئله اتمی ایران دیپلماسی اولین گزینه است اما تاکید کرد که گزینه های دیگر هم مدنظر خواهند بود.

آقای بوش در استانه اجلاس گروه هشت در ژاپن به خبرنگاران گفت: "من همیشه گفته ام که همه گزینه ها را مد نظر خواهیم داشت اما اولین گزینه برای آمریکا حل این مسئله به شیوه دیپلماتیک است."

ایران علیرغم تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد حاضر نشده که غنی سازی اورانیوم را متوقف کند و بارها گفته که برخلاف ادعای کشورهای غربی، قصد ساختن تسلیحات هسته ای را ندارد و فعالیت های اتمی اش برای تولید انرژی است.

جورج بوش، رئیس جمهوری آمریکا در صحبت های امروزش همچنین گفت: "بهترین راه برای حل دیپلماتیک این مسئله (فعالیت های اتمی ایران) همکاری آمریکا با کشورهای دیگر برای فرستادن پیامی یکپارچه است؛ اینکه اگر شما به غنی سازی ادامه دهید، منزوی و دچار مشکلات اقتصادی خواهید شد."

جورج بوش در حالی این سخنان را گفته است که منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با خبرگزاری آمریکایی آسوشیتد پرس خطر حمله نظامی به ایران را نامحتمل دانست و گفت که آمریکا در شریطی نیست که بتواند جنگ دومی را درخاور میانه آغاز کند و اسرائیل نیز بحران های سیاسی زیادی دارد.

آقای متکی همچنین گفت گمان نمی کند آمریکا "دست به چنین دیوانگی بزند" در حالی که اقتصادش دچار مشکل است و هنوز درگیر جنگ در افغانستان و عراق است.

آقای متکی در گفتگو با آسوشیتد پرس گفت که ایران به دنبال راه حلی دیپلماتیک است و احتمالا ظرف کمتر ازدو هفته به بسته پیشنهادی کشورهای 5+1 پاسخ خواهد داد.

در همین حال امروز مایکل مولن، یکی از فرماندهان ارشد نظامی آمریکا هم گفت بازکردن جبهه سوم در خاورمیانه برای ارتش این کشور "شدیدا تنش زا" خواهد بود.

اظهارات آقای بوش و وزیر امور خارجه ایران در حالی مطرح شده که در روزهای اخیر بحث احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران شدت گرفته است. اسرائیل اخیرا یک مانور نظامی در مدیترانه انجام داد و این باعث حدس و گمان هایی درباره احتمال حمله به ایران شد.

12 تیر 1387

متکی: دفتر حفاظت منافع آمریکا قابل بررسی است

 

وزیر خارجه ایران از پاسخ به نامه گروه 1+5 سخن گفته و موضوع ایجاد دفتر حفاظت از منافع آمریکا در جمهوری اسلامی را قابل بررسی دانسته است.

منوچهر متکی، وزیر خارجه، که برای شرکت در اجلاس دوره ای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده، در مصاحبه ای گفته است که درخواستی از آمریکا برای ایجاد دفتر حفاظت از منافع آن کشور در تهران دریافت نکرده اما چنین درخواستی قابل بررسی است.

هفته گذشته به نقل از برخی رسانه های آمریکایی گزارش شد که مقامات آن کشور موضوع ایجاد یک دفتر حفاظت از منافع آمریکا در تهران را در دست بررسی دارند.

آمریکا روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را در آوریل سال 1980 قطع کرد و از آوریل سال 1981، ارتباط رسمی دیپلماتیک بین دو کشور از طریق بخش حفاظت از منافع آمریکا در سفارت سوئیس در تهران و بخش حفاظت از منافع ایران در سفارت پاکستان در واشنگتن صورت می گیرد.

در حالیکه دفتر حفاظت از منافع ایران در واشنگتن دارای کارمندان ایرانی است و به امور کنسولی از جمله صدور روادید نیز رسیدگی می کند، بخش حفاظت از منافع آمریکا در تهران کارمندان آمریکایی ندارد و خدماتی که ارائه می دهد شامل صدور روادید نیست و شهروندان ایرانی برای این منظور به سفارتخانه های ایالات متحده در سایر کشورها مراجعه می کنند.

به نوشته رسانه های آمریکایی، هدف دولت آمریکا از ایجاد دفتر حفاظت از منافع ایالات متحده در تهران گسترش ارتباط با مردم ایران و آشنایی آنان با آمریکاست و احتمالا مقامات آمریکایی انتظار دارند دفتر حفاظت از منافع آن کشور در ایران از همان امتیازاتی برخوردار شود که در اختیار طرف مقابل قرار داده اند.

با اینهمه، مقامات رسمی دولت ایالات متحده تا کنون در مورد این موضوع اظهار نظری نکرده اند اما این خبر واکنش های متفاوتی را در جمهوری اسلامی در پی داشته است.

واکنشهای متفاوت

پس از انتشار خبر احتمال ایجاد دفتر حفاظت از منافع آمریکا در تهران، گزارش شد که یک مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی، که نام او ذکر نشد، گفته است اگر چنین درخواستی دریافت شود، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

در مقابل، علی لاریجانی، رئیس مجلس، طرح چنین موضوعی را اقدامی فریبکارانه از سوی آمریکاییان توصیف کرد و افزود که در صورتی که آمریکا در مورد ارتباط مردم دو کشور صداقت داشت، می بایست به پیشنهاد ایران برای برقراری پرواز مستقیم مسافران ایرانی به آن کشور پاسخ مثبت می داد.

آقای متکی در مصاحبه با ان بی سی ارتباط بین دو ملت ایران و آمریکا را گامی مفید در شناسایی بهتر یکدیگر توصیف کرده و با یادآوری پیشنهاد برقراری پرواز مستقیم بین دو کشور در یک سال پیش، گفته است که این پیشنهاد و موضوع ایجاد دفتر حفاظت از منافع آمریکا در تهران می تواند مورد بررسی دو کشور قرار گیرد.

او گفت که دانشگاهیان ایرانی از همتایان آمریکایی خود برای سفر و انجام گفتگوهای علمی
دعوت هایی کرده اند و افزود که "گردشگران آمریکایی در سفر به ایران تصویری واقعی به دست می آورند و ما رقم قابل توجهی از ایرانیان را داریم که در آمریکا زندگی می کنند."

وزیر خارجه ایران در عین حال بار دیگر سیاست دولت ایالات متحده در قبال جمهوری اسلامی را مورد انتقاد شدید قرار داد.

وی آمریکا را به راه اندازی جنگ روانی علیه جمهوری اسلامی متهم کرد و گفت که دو سال پیش رئیس جمهور ایالات متحده احتمال حمله نظامی به ایران را مطرح کرد و از آن زمان "تقریبا هر شش ماه یکبار، این بحث به طور جدی مطرح شده است."

آقای متکی در عین حال وقوع چنین حمله را نامحتمل دانست و در توضیح این نظر خود گفت که دولت ایالات متحده نمی تواند پی آمدهای چنین جنگی را پیش بینی کند و همچنین، به نظر نمی رسد که افکار عمومی آمریکاییان پذیرای چنین اقدامی باشد.

برخورد آمریکا و بسته های پیشنهادی

وزیر خارجه ایران با اشاره به درآمدهای سرشار نفتی کشور خود گفت که تحریم های آمریکا مانع از آن نشده است که بسیاری از شرکت های خارجی، حتی شرکت های آمریکایی که نمی تواند نام آنها را فاش کند، با ایران ارتباط تجاری داشته باشند.

منوچهر متکی در همین مصاحبه اتهام دولت آمریکا در مورد حمایت جمهوری اسلامی از گروه های شبه نظامی مخالف دولت های عراق و افغانستان را رد کرد و آن را "فرار به جلو" خواند.

وی گفت که "آمریکایی ها هر وقت در افغانستان وضع خوبی دارند می گویند ایران کمک کرده و هر وقت مشکل پیدا می کنند، کشور دیگری را سرزنش می کنند و همین سیاست را در عراق هم دارند."

در مورد گفتگوهای ایران و ایالات متحده در مورد امنیت عراق که به خواست جمهوری اسلامی متوقف شده است، آقای متکی گفت که "فکر می کنم در واشنگتن هنوز این گفتگوها جدی گرفته نشده است و در صورت تغییر نگاه، می تواند مورد توجه قرار گیرد."

وزیر خارجه ایران در عین حال اعلام داشت که به زودی به نامه وزیران خارجه کشورهای گروه 1+5 - متشکل از آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان - که همراه با بسته پیشنهادی این گروه توسط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مقامات ایرانی تسلیم شد پاسخ خواهد داد.

او گفت که جمهوری اسلامی همواره کوشیده است برخوردی منطقی، قانونی و سازنده با مساله هسته ای داشته باشد و یادآور شد که ایران حدود یک ماه و نیم پیش بسته پیشنهادی خود را ارائه کرد و دو هفته قبل نیز بسته پیشنهادی طرف مقابل را دریافت داشت.

او گفت که نامه وزیران خارجه گروه 1+5 بر حل این مساله از راه گفتگو تاکید گذاشته و این برخورد را واقع بینانه توصیف کرد.

وزیر خارجه ایران سفر خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران برای ارائه بسته پیشنهادی 1+5 را مثبت و زمینه ساز گفتگوهای بعدی ارزیابی کرد.

آقای متکی در مورد محتوای پاسخ خود به نامه وزیران خارجه 1+5 گفت که در سفر آقای سولانا به تهران تسلیم مقامات ایرانی شد گفت که "ظرفیت های شروع گفتگو را ملاحظه کردیم و اکنون در حال بررسی هستیم و بخشی از آنها در نامه من مورد اشاره قرار خواهد گرفت و لذا اجازه بدهید به مرور و همراه با تحولات حرکت کنیم."

در حالیکه آقای سولانا پس از بازگشت از سفر تهران ابراز امیدواری کرد که ایران هر چه زودتر به بسته پیشنهادی پاسخ دهد، مقامات جمهوری اسلامی گفته اند که "در زمان مناسب" به بسته پیشنهادی 1+5 جواب خواهند داد و آقای متکی نیز تاریخ مشخصی را برای نامه خود به وزیران خارجه این شش کشور اعلام نکرد.

 

حضور ماموران امنيتي در بخش‌هاي مختلف ايران خودرو


شب گذشته درسالن سمند حداقل ۳۰ تا ۴۰ مامور حراست و عامل نيروي انتظامي براي کنترل ۱۵۰ کارگر حضور داشتند.

 

در ادامه اعتصاب غذاي کارگران ايران خودرو، شب گذشته کارگراني که در سالن سمند مشعول به کار بودند محبور به شکستن اعتصاب غذاي خود شدند.
به گزارش دسترنج، بنا بر ادعاي يکي از کارگران، شب گذشته مسوولان و سرپرستان سالن سمند با احضار تک تک کارگران سعي کردند به روش‌هاي مختلف آنها را به شکستن اعتصاب غذا وادار کنند.
به گفته اين کارگر، مقامات ارشدتر ابتدا با توضيح شرايط اقتصادي و گفتن اينکه غذا نخوردن شما چه مشکلي را حل مي‌کند، از کارگران مي‌خواستند به اعتصاب غداي خود پايان دهند و چنانچه به نتيجه نمي‌رسيدند از حضور ماموران حراست و عوامل انتظامي به عنوان اهرمي براي تهديد کارگران استفاده مي‌کردند.
اين کارگر مدعي شد با هماهنگي مديران ايران خودرو شب گذشته درسالن سمند حداقل ۳۰ تا ۴۰ مامور حراست و عامل نيروي انتظامي براي کنترل ۱۵۰ کارگر حضور داشتند.
وي بابيان اينکه تحت اين شرايط سرانجام کارگران سالن سمند مجبور به ترک اعتصاب خود شدند از استمرار اين اعتصاب چند روزه در ساير بخش‌هاي کارخانه خبر داد.
وي همچينن از افزايش حضور محسوس ماموران کارگرنما در ميان کارگران خبر داد و گفت: از زمان آغار اعتصاب اخير افراد ناشناس بيشتري با پوشش لباس کار در جمع کارگران به ويژه سرويس‌هاي رفت و آمد مشاهده مي‌شود.
وي با بيان اينکه ممکن است اين افراد ناشناس از ماموران حراست ايران خودرو باشند، يادآور شد: در ميان کارگران ايران خودرو شايع شده است که از سوي حراست گروهي ناشناس مراقب رفتار آنها هستند.
گفتني است که قرار است کارگران ايران خودرو، امروز با سوار نشدن به سرويس‌هاي اياب و ذهاب خود، اعتراضات خود را در اين قالب به تصوير کشند

 

متكي:شرکت‌هاي آمريکايي با ايران کارمي‌کنند

 

منوچهر متكي در خصوص قرارداد امنيتي آمريکا با عراق گفت: ما درکمان از مردم عراق، رهبري ديني عراق و بسياري از مسوولان عراق اين است که اين قرارداد تحميلي امنيتي را قبول ندارند.
به گزارش وزير امور خارجه عصر سه شنبه به وقت نيويورک در ديدار جمعي از خبرنگاران ارشد رسانه‌هاي آمريکا که در محل دفتر نمايندگي ايران در سازمان ملل برگزار شد، گفت: در بحث هسته‌يي ما همواره سعي کرده‌ايم برخوردي منطقي، قانوني و مبتني بر يک نگاه سازنده داشته باشيم.
وي اظهارداشت: جديدترين تحول در اين زمينه تبادل بسته‌ها است.
متکي گفت: گفت‌وگوهاي سولانا در تهران، گفت‌وگوهايي احترام آميز و قدري متفاوت با گذشته بود و ما به طور جدي، دقيق و با نگاهي سازنده در حال بررسي اين گفت و گوها هستيم.
وزير امور خارجه افزود: ما گفت‌وگو را اساس خوبي براي پيگيري اين بحث مي‌دانيم و از نظر محتوايي برخورد هيات هاي1 +5 با بسته پيشنهادي ايران را سازنده ديده‌ايم.
متکي اظهار داشت: طبيعي است که ما از گفت‌وگو استقبال و فکر مي‌کنيم زمينه خوبي براي رسيدن به راه حل مورد رضايت طرفين وجود دارد.
وي افزود: اين پيامي بود که در نامه شش وزير هم ذکر شد و اينکه امکان رسيدن به يک راه حل وجود دارد و اين برخورد واقع بينانه‌يي است. ما همه اظهارات آنها و نامه را مورد بررسي قرار مي‌دهيم و بنابر اين ترجيح مي دهيم که بطور تدريجي با هم حرکت کنيم و زمينه هاي تفاهم را فراهم سازيم.
متکي گفت: ما در سفر سولانا به تهران، ظرفيت هاي شروع گفت‌وگوها را ملاحظه کرديم.
وزير امور خارجه در ادامه كنفرانس خبري، در پاسخ به پرسشي درباره تهديدات رژيم صهيونيستي عليه ايران گفت كه احتمال ورود اسرائيل به يك درگيري نظامي ديگر تقريبا صفر است.
وي تصريح كرد: پيروزي مقاومت لبنان در واقع افسانه شكست ناپذيري رژيم اسرائيل را در هم شكست و اكنون با يك خلاء مشروعيت مواجه است.
متكي اظهار داشت: شكنندگي در درون ساختار اسرائيل بيش از هر زمان ديگري است و اخيرا به سختي حزب كارگر را متقاعد كردند كه از انحلال پارلمان حمايت نكند.
وي افزود: بعد از شكست اسرائيل در لبنان، اين رژيم به دنبال سوژه‌هاي مختلفي است كه خود را مطرح سازد و ما پس از آن شكست، اسرائيل را هرگز در موقعيتي نمي‌بينيم كه تهاجم ديگري به منطقه داشته باشد.
وزير خارجه ايران اظهار داشت: در جريان اشغال كويت شاهد بوديم كه اسرائيل با وجود دريافت موشك وارد جنگ نشد و به نظر مي رسد اين سياستي است كه از سوي آمريكايي‌ها ديكته شده است.
متکي تهديدهاي آمريکا عليه تهران را تداوم سياست‌هاي کهنه جنگ رواني واشنگتن عليه کشورش عنوان کرد و گفت که جورج بوش در دو سال گذشته پيرامون احتمال چنين حمله‌اي بارها صحبت کرده و تقريبا هر شش ماه يکبار اين بحث به طور جدي مطرح شده است.
وزير خارجه ايران اظهار داشت: يکسال پيش طرف هاي مختلفي در تماس هايي که داشتند از جزئيات يک حمله قطعي، تاريخ حمله و حتي محل هايي که قرار است هدف قرار گيرند، اطلاعات ريزي مي دادند.
وي افزود: ما در مورد آمريکا هم همان موقع که بيشترين جنگ رواني صورت گرفته بود، مي‌گفتيم که چنين احتمالي وجود ندارد. وقتي مي‌گوييم احتمال چنين کاري وجود ندارد در حقيقت آنچه را که نفي مي‌کنيم شانس تحقق چنين خواسته‌اي است و يکي از علت‌هاي آن اين است که پيامدهاي چنين برخوردي را نمي توانند پيش بيني کنند.
متکي گفت: از طرف ديگر به نظر نمي‌رسد افکار عمومي آمريکا پذيراي چنين اقدامي باشد بويژه که در چند ماه آتي برخي ها به اين افکار عمومي نياز دارند.
وزير خارجه ايران افزود: لذا ما براي آمريکا هم چنين احتمالي را نمي‌دهيم و آن را جنگ رواني مي‌دانيم.
وي اظهار داشت: از سوي ديگر آمريکايي‌ها در 30 سال گذشته همواره دنبال دخالت در امور ايران بوده‌اند و همه راهها را هم تجربه کرده‌اند. پيدا کردن جاسوس، حمايت از کساني که دنبال ناآرامي در داخل کشور بودند، حمايت گسترده از صدام در جنگ عليه ايران و دادن تسليحات شيميايي به صدام براي استفاده عليه ايرانيان در جنگ ، حمايت از گروه هاي تروريستي که برخي از آنها هم اکنون در آمريکا زندگي مي کنند ، در کنار تحريم هاي اقتصادي 30 ساله و تلاش براي اعمال تحريم هاي ديگر و اخلال در سازمان هاي بين المللي بخشي از کار آمريکايي‌ها بوده است.
متکي گفت: فکر مي‌کنم وقت آن رسيده که برخي‌ها در آمريکا اين کارنامه 30 ساله عملکرد واشنگتن در قبال تهران را مورد ارزيابي قرار دهند و من فکر مي‌کنم که به نتايج و نکات جالبي مي‌رسند.
وي افزود: بنابر اين الان هم آمريکايي‌ها دنبال اقداماتي هستند اما مردم ما با هشياري مصمم هستند که از دستاوردهاي انقلاب خود محافظت کنند.
وزير خارجه گفت: ايرانيان شيريني استقلال را با تلخکامي وابستگي عوض نمي‌کنند و در عين حال به شعار خود مبني بر حمايت از صلح ، ثبات و آرامش ادامه مي‌دهند.
متکي در پاسخ به سوالي درباره اثرات تحريم‌ها روي تجارت ايران گفت: در اينجا هم يک اشتباه تحليل وجود دارد؛ چرا که امروز ساده ترين کار در دنيا تجارت است.
وي تصريح کرد: مزيت‌هاي اقتصادي کشورها، شرکا را به دنبال خودش مي کشد و همين الان تعدادي از شرکت‌هاي آمريکايي با ايران کار مي‌کنند اما به دليل شرايط آنها، نمي‌توانيم اسم اين شرکت‌ها را ذکر کنيم.
وزير امور خارجه اظهارداشت: در حوزه انرژي ما باثبات‌ترين قراردادها را با شرکا بسته‌ايم.
طي شش ماه گذشته با کشورهاي اروپايي در عرصه گاز توافق‌هايي مهم و با کشورهاي آسيايي توافق ها و قراردادهاي مهم‌تري داشتيم.
متکي گفت: در تامين نيازهاي کشور با مشکلي مواجه نيستيم. صادرات ما در حوزه غيرنفتي در سال 2007 دو برابر سال قبل از آن بود و ما يک هزار ميليارد دلار گردش پولي در بازارهاي پولي جهان داريم.
وي افزود: 15 کشور در همسايگي ايران قرار دارند و البته آمريکايي‌ها هر وقت بحث پذيرش برخي ريسک‌ها است سعي مي‌کنند از جيب اروپايي‌ها خرج کنند ولي وقتي منافع نفت در عراق است سعي مي‌کنند اروپايي‌ها را دور بزنند.
وزير امور خارجه ايران گفت: به هر صورت ما براي تداوم فعاليت‌هاي اقتصادي خود مشکلي نداريم و از اينکارها هم عصباني نمي‌شويم و از رويکرد منطقي و سازنده خود در بحث انرژي هسته‌يي هم دست نمي‌کشيم.
وزير امور خارجه ايران گفت که بحث پروازهاي مستقيم ميان ايران و آمريکا و گشايش دفتر حافظ منافع واشنگتن در تهران، مي تواند از سوي دو کشور مورد بررسي قرار گيرد.
متکي در جواب سوالي درباره راه اندازي دفتر حافظ منافع آمريکا در تهران گفت: ارتباط بين دو ملت ايران و آمريکا را گام مفيدي در شناخت بهتر از يکديگر مي‌دانيم.
وي افزود: هم اکنون دانشگاهيان ايران از همتايان آمريکايي خود براي سفر به کشور و گفت و گوهاي علمي و تحقيقاتي دعوت کرده‌اند.
وزير خارجه ايران اظهارداشت :گردشگران آمريکايي در سفر به ايران تصوير واقعي به دست مي آورند و ما همچنين رقم قابل توجهي از ايرانيان را داريم که در آمريکا زندگي مي‌کنند.
متکي گفت: سال گذشته پيشنهاد داديم که پرواز مستقيم ميان ايران و آمريکا برقرار شود و بحث پروازهاي مستقيم ميان دو کشور و گشايش دفتر حفاظت منافع آمريکا در تهران مي تواند از سوي دو کشور مورد بررسي قرار گيرد.
متکي در جواب سوالي درخصوص مذاکرات ميان ايران و آمريکا در خصوص عراق گفت که سه دور مذاکره ميان ايران و آمريکا برگزار شده و انتظار مي رود اين مذاکرات به جاي شکلي، محتوايي‌تر و در عين حال نوعي پايبندي و تعهد نسبت به نتايج گفت و گوها باشد.
متکي افزود: هدف اين گفت و گوها منافع دولت و مردم عراق و نهايتا حل بحراني است که در عراق وجود دارد. فکر مي‌کنيم در واشنگتن هنوز اين گفت‌وگوها جدي گرفته نشده است و در صورت تغيير نگاه مي تواند مورد توجه قرار گيرد.
وي درباره کانديداهاي رياست جمهوري آمريکا هم گفت براي اينکه آنها دچار مشکل نشوند سعي مي کنيم اظهارنظر در موردشان نکنيم، اما واقعيت اين است که ما ناگزيريم به افراد و احزاب در آمريکا توجهي نداشته باشيم؛ چرا که نگاهي به نوع تعامل احزاب و افراد در 30 سال گذشته و سياست هاي آنها نسبت به ايران ، ما را به چنين نتيجه رسانده و تکيه ما بر سياست هاي اعمالي و نه اعلامي است.
وزير خارجه در جواب سوالي در خصوص تلاش سوريه براي بازگرداندن جولان گفت: جولان بخش قطعي سرزمين سوريه است که بايد به آن کشور بازگردانده شود، همانگونه که مزارع شبعا بايد به سرزمين اصلي خود بازگردد و غزه و کرانه باختري به عنوان بخشي از سرزمين اشغال شده فلسطين به صاحبان اصلي آن بازگردانده شود.
متکي اظهار داشت: اين حق سوريه است که سرزمين اشغال شده خود را بازپس گيرد و ما در سازمان کنفرانس اسلامي و همه سازمان‌هاي بين المللي از حق دمشق براي بازپس گيري جولان حمايت مي‌کنيم.
وي افزود: البته سوري‌ها در گفت‌وگوهايي که داريم ترديد دارند که اسرائيل جولان را بازگرداند ولي موضع ما در اين موضوع کاملا روشن است.
وزير امور خارجه گفت: روابط ايران و سوريه ديرپا و مستحکم است و اين روابط ادامه مي‌يابد و از تصحيح سياست‌هاي برخي کشورها از جمله فرانسه نسبت به سوريه حمايت مي‌کنيم.
متکي درباره ادعاهاي آمريکا عليه ايران در بحث افغانستان نيز اظهارداشت آمريکايي ها هر وقت وضع خوبي در افغانستان دارند مي‌گويند ايران کمک کرده و هر وقت مشکل پيدا مي کنند کشور ديگري را سرزنش مي‌کنند.
وي افزود: آمريکايي ها همين سياست را در عراق هم دارند. افراط گرايي در افغانستان سناريويي آمريکايي است و منابع مالي آنها دلارهاي آمريکايي است، آموزش مي دهند و اکنون با برخي گروه هاي خاص مذاکره مي‌کنند.
وزير خارجه گفت: اين يعني همان نداشتن تحليل درست از شرايط منطقه است. سياست دوگانه ممکن است در برخي مقاطع کوتاه جواب دهد اما در دراز مدت تناقض است و کار آنها را سخت مي‌کند.
متکي افزود: ايران از افراط گراها خسارت‌هاي زيادي ديده است. 8 ديپلمات ما در افغانستان کشته شده‌اند و ما هيچ سودي از افراط گرايي در عراق و افغانستان نمي‌بينيم.
وي اظهار داشت: بيشترين منافع ما در ثبات و آرامش است، اما سياست‌هاي آمريکا شرايط افغانستان را به گونه‌اي کرده که اکنون همه افغاني‌ها مي‌گويند شرايط آنها نسبت به سال قبل بدتر شده و شرايط آنها در سال 2006 نيز بهتر از 2007 بوده است.
وزير خارجه گفت: ايران پيوسته بخشي از حل مشکل افغانستان بوده است، اما متاسفانه مورد قدرداني قرار نگرفته است و ما در عين حال کارمان را با دولت کابل دنبال کرديم.
متکي افزود: نيروهاي خارجي مسوول مبارزه با مواد مخدر در افغانستان شده اند اما اکنون توليد مواد مخدر 30 برابر گذشته شده است و چه کسي بايد پاسخ دهد.
وي تصريح کرد: در مجموع ما اتهاماتي را که عليه ايران زده مي شود نوعي فرافکني و فرار به جلو ارزيابي مي‌کنيم.
وزير امور خارجه ايران در خصوص عراق نيز گفت که به نظر ما آمريکا نياز به ارزيابي مجدد از وضعيت عراق دارد.
متکي افزود: آمريکا بايد به حاکميت و تماميت ارضي عراق احترام بگذارد و آن را بپذيرد و دولت عراق بهتر از هر کس ديگري مي تواند برخورد با جريان هاي تروريستي را مديريت کند.
وي اظهار داشت: اقدامات آمريکا در عراق به گونه‌اي است که مي خواهد القاء کند بدون حضور ما هيچ ثباتي برقرار نخواهد شد و بر اين اساس به دنبال تحميل قراردادهايي است که حضور دراز مدت آمريکا را در عراق تثبيت کند.
وزير امور خارجه گفت : اينجا نقطه مهمي از اشتباه آمريکا در عراق است. يک دور باطلي در عراق شروع شده است. يک سوي اين دور باطل تروريست ها هستند و در سوي ديگر نيروهاي خارجي حاضر در آن کشور. تروريست ها مي‌گويند چون نيروهاي خارجي هستند ما در عراق حضور داريم و عمليات مي کنيم و نيروهاي خارجي به رهبري آمريکا مي گويند چون تروريست ها هستند ما در اينجا حضور خواهيم داشت.
متکي افزود: اولين فرماندار آمريکايي در عراق بعد از جنگ، تشکيل دهنده نخستين گروه‌هاي شبه نظامي در عراق است و الان هم آمريکا گروه هاي شبه نظامي زيادي در عراق دارد که برخي از اينها غيرقانوني در عراق فعاليت و بدون اجازه و حتي اطلاع مقام‌هاي عراقي تصميم گيري مي‌کنند.
وي اظهار داشت: نگاه ما نسبت به گروه‌هاي شبه نظامي در عراق روشن است. ما معتقديم سلاح بايد در دست دولت باشد و همه گروه‌هايي که دولت را قبول دارند و بنا به دلايلي در گذشته ايجاد شده‌اند بايد طبق قانون اساسي عراق در ارتش و نيروهاي انتظامي ادعام شوند.
وزير خارجه گفت: ادعاي آمريکا در مورد رابطه ايران با برخي گروه‌هاي شبه نظامي عراقي، از همان نوع ادعاهاي واشنگتن در افغانستان است.
متکي افزود: در حالي که برخي کشورها در دوره روند تحولات عراق دلارهاي فراوان و سلاح هاي فراواني را به عراق به طرق مختلف مي فرستادند ايران از دولت سازي در عراق حمايت کرد.
وي تصريح کرد: ايران اکنون نيز از حاميان قوي نظام قانوني عراق است . ثبات عراق به نفع ما است و ما از بي ثباتي در عراق ضرر مي‌کنيم.
وزير امور خارجه گفت : ارتباط ما با دولت عراق است و ما اعلام آمادگي کرده ايم که در عرصه هاي گوناگون از جمله نظامي به دولت آن کشور کمک کنيم. ما با کردها، شيعيان و اهل سنت در عراق به طور سنتي و ديرباز مرتبط بوده و ارتباط داشته ايم و با جريان هاي مختلفي که حاکميت کلي عراق را قبول دارند، مرتبط بوده‌ايم.
متکي افزود: در جريان بصره ما سعي کرديم به حل مشکل بين المالکي و دولت و گروه‌هايي که در آنجا درگير شده بودند ، کمک کنيم و اين وساطت ايران موجب شد که بين دولت عراق و مقتدا صدر توافقنامه اي منعقد شود. بنابر اين ما هدفمان اين است که ثبات به عراق برگردد، سلاح در دست دولت باشد و براساس اين رويکرد مشکلات بين جريان هايي که دولت عراق و حکومت عراق را قبول دارند به صورت مسالمت آميز حل و فصل شود.
وي در جواب سوالي در خصوص درگيري هاي ايران و آمريکا و اثرات آن روي عراق گفت: ما از اينکه رهبران مختلف عراق همواره ذکر کرده اند که اجازه نخواهند داد از خاک آن کشور عليه ايران استفاده شود، متشکريم.
وزير خارجه افزود: ما آنچه که در عراق به دنبال آن هستيم ثبات و آرامش در آن کشور است و آنچه را که ادعا مي‌شود ايران به دنبال ناامني در عراق هست به هر شکلي از جمله برخورد با آمريکا را خط بطلان مي‌کشد.
متکي گفت: البته آمريکا همه جا و با همه کس مي خواهد بجنگد و بنابر اين چنين نگاهي از سوي ايران وجود ندارد.
وي در جواب سوالي در خصوص قراردادي که آمريکا به دنبال انعقاد آن با عراق است ، گفت: ما در منطقه زندگي مي‌کنيم و واقعيت هاي منطقه را متوجه مي شويم و دريافت خود از اين واقعيت ها را بيان مي کنيم و ما درکمان از مردم عراق ، رهبري ديني عراق و بسياري از مسوولان عراق اين است که اين قرارداد تحميلي امنيتي را قبول ندارند.
وزير خارجه اظهارداشت :درک ما اين است که امضا نمي کنند.
متکي گفت: نکته مهمتر اين است که آمريکايي ها اين را به خروج از فصل هفتم منشور سازمان ملل گره زده‌اند و اين درحالي است که عراق به دو دليل تحت تحريم هاي فصل هفتم قرار گرفت اولا سلاح هاي کشتار هاي جمعي عراق و دليل دوم اشغال کويت بود که اکنون هر دو موضوع منتفي است.
وي اظهارداشت: نبايد مجازات صدام که يک ديکتاتور بود امروز دولت قانوني عراق آن را متحمل شود و چنين مجازاتي ادامه يابد.
وزير امور خارجه گفت: مسايل امنيتي در منطقه همه منطقه را متاثر مي کند خيلي طبيعي است که کشورها نظراتشان را بگويند و اين به معناي دخالت نيست. ما بحث امنيت را در منطقه يک بحث دسته جمعي مي‌دانيم.
وي درباره قراردادهاي نفتي عراق با آمريکا هم گفت: عراقي ها خودشان درخصوص نفت کشورشان تصميم مي‌گيرند و به مردم عراق و دولت عراق بستگي دارد.
وزير امور خارجه ايران در ادامه نشست خبري در نمايندگي ايران در سازمان ملل، در پاسخ به اين پرسش كه آيا حالتي پيش مي آيد كه ايران با توقف غني سازي موافقت كند، گفت يك روند جديدي از تحولات در حال وقوع است و شروع اين روند جديد با بسته اي است كه جمهوري اسلامي ارائه داده بدون اينكه ما به ازايي را درخواست كند.
متكي افزود: در اين بسته موضوعات مهمي را براي به بحث گذاشتن مطرح و اعلام آمادگي شده است و متقابلا 1+ 5 بسته خودش را داده است.
وي گفت: علاوه بر محتواي اين دو بسته ، گفت و گوهايي در سفر هيات نمايندگي پنج بعلاوه يك به تهران صورت گرفته است و طرفين دارند بررسي مي كنند آيا مي توانند مداليته جديدي براي مفاهيم دو بسته طراحي كنند. مثلا تعيين و مشخص كردن مشتركات در دوبسته و گفت و گوهايي را در اين باره آغاز كنند. بنابر اين اجازه دهيد ما نسبت به اين روند جديد با نگاهي جامع برخورد كنيم.
وزير خارجه افزود: در تهران مصاحبه‌اي داشتم و پرسيدند در توكيو ، گروه هشت چنين تصميمي گرفته است . من گفتم به پنج به علاوه يك توصيه مي كنم از گام جديدي كه برداشته اند حمايت كنند.
وي گفت: آقاي سولانا خواست بررسي كنيم ، پيشنهادات را تدوين كنيم و با توجه به نظراتي كه آنها نسبت به بسته پيشنهادي ما داده اند ما هم نظراتمان را به آنها منتقل كنيم و ببينيم آيا مي توانيم يك فرمول جديد كاري تعريف كنيم.
از وي سوال شد: شما گفتيد احتمال حمله آمريكا و اسرائيل را نمي دهيد اما در صورت چنين حمله اي پاسخ ايران چگونه خواهد بود؟ متكي گفت : ايران كشوري است كه در تاريخ 7هزار ساله خود هيچ پيشينه اي از كشتار انساني ، توليد سلاح هاي كشتار جمعي و سابقه اي از تجاوز به كشور ديگري ندارد و آغازگر هيچ جنگي نبوده و طي ساليان طولاني گذشته همه گزارش بازرسي آژانس و اظهارات مدير كل آژانس تاييد اين است كه انحرافي در برنامه ايران ديده نشده است.
وزير امور خارجه ايران تصريح كرد: وقتي چنين كشوري مي گويد كه به دنبال سلاح هسته‌يي نيستم ، خوب است كه به اين گفته اعتماد كنيم.
وي اظهارداشت :ما معتقديم دوران سلاح هاي هسته اي به سر رسيده است اگر سلاح هسته‌يي مي توانست به حل مشكلي كمك كند بايد از فروپاشي شوروي جلوگيري مي كرد، ، اسرائيل را در جنگ لبنان پيروز مي كرد و بايد بتواند آمريكا را در عراق پيروز كند.
متكي گفت: ما نيازي به سلاح هسته‌يي نداريم. ما موقعي كه توسط صدام با كمك آمريكا و شركت هاي اروپايي مورد تجاوز سلاح هاي شيميايي قرار گرفتيم از سلاح شيميايي استفاده نكرديم.
وزير امور خارجه افزود: بنابر اين بحث سلاح هسته‌يي در ايران وجود ندارد. آمريكايي ها اگر با حرف ما قانع نمي شوند مي‌توانند به گزارش اطلاعات امنيتي خودشان كه بخشي از واقعيت را نوشته توجه كنند.
وي گفت : ما در ايران از نظام ، انقلاب و استقلال خود دفاع خواهيم كرد.
متكي در ادامه اظهارداشت :ما به عنوان سياسيون و مسوولان ديپلماسي كشور طرقي را كه براي دفاع از كشورمان تعريف كرديم روشن است . اين دفاع ، دفاع در برابر تهاجمات سياسي است ولي اگر بخواهد تهاجمات جنبه نظامي پيدا كند ، آن وقت حق سخن گفتن و اظهارنظر در كشور ما با كسان ديگري مي شود، آنهايي كه مسووليت دفاع را برعهده خواهند داشت.
وزير امور خارجه گفت: لذا ما سعي مي‌كنيم كه سياسيون را در دنيا متوجه كنيم ، ادبيات ما روشن است و راهكارهاي ما منطقي و قابل دفاع است و نظاميان هم ادبيات خود را دارند.
وي در ادامه اظهارداشت : بحران هاي امروز دنيا بحران هايي است كه بايد توجه بيشتري براي حل آنها شود.
متكي گفت: كساني فكر نكنند عقل كل هستند و آنچه كه آنها فكر مي كنند بهترين ها است . كساني در دنيا آموخته اند كه فقط بايد بگويند و ديگران گوش كنند در حالي كه به نظر من اينها نيازمند اين هستند كه گوش كردن را هم ياد بگيرند چرا كه ديگران هم ممكن است حرف هاي گفتني و شنيدني داشته باشند اگر در گذشته مي شد منطق نادرست را تحميل كرد امروز با گسترش ارتباطات در دنيا ديگر چنين امكاني وجود ندارد.
وي همچنين در جواب سوالي در خصوص رفت و آمدهاي ايرانيان به كشور گفت كه سال گذشته بيش از يك ميليون نفر از ايرانيان خارج از كشور به كشورشان آمدند و برگشتند اگر كسي در يك چنين مجموعه اي احيانا مسايلي داشته كه از سوي مراجع قانوني مورد سوال واقع شده ، مي تواند يك امر طبيعي باشد.
وزير امور خارجه افزود: مدتي قبل هم تعدادي از ايرانيان در آمريكا بازداشت شدند و چندي پيش خانواده هاي اين ايراني ها به وزارت خارجه مراجعه و خواهان حل مشكل شدند و ما از طريق سفارت سوئيس پيگير حل مشكل اين مشكل هستيم.

 

چراغ صنعت رو به خاموشي است


در حال حاضر برخي واحدها به دليل مشكلات قطعي برق با ظرفيت 50 تا 70 درصد واقعي خود كار مي‌كنند كه اميدواريم اين مشكل با ايجاد نيروگاههاي حرارتي برطرف گردد.

 

استاندار خوزستان گفت: در حال حاضر 73 هزار نفر از نيروهاي شاغل در استان، غيربومي هستند.
حجازي در بزرگداشت روز صنعت و معدن كه در سالن صنايع و معادن خوزستان برپا شد، توضيح داد: درصد قابل توجهي از فرصتهاي شغلي به نيروهاي غيربومي اختصاص يافته است كه با تقويت مراكز فني و حرفه‌اي و دانشگاه‌ها مي‌توان اين جايگزيني را انجام داد و از نيروهاي بيكار بومي استفاده كرد.
وي افزود: در صورتي كه واحدهاي بخش صنعت به بهره‌برداري برسد، 91 هزار فرصت شغلي ايجاد خواهد شد كه در نتيجه اين امر مي‌توان 45 درصد بيكاران استان را از مشكل بيكاري نجات داد.
حجازي با بيان اينكه با اقدامات اخير دولت، صنعت در حال دستيابي به جايگاه واقعي خود است، عنوان كرد: در سالهاي پيشين حدود 7 هزار ميليارد تومان به بخش صنعت اختصاص يافته و در دو سال اخير نيز حدود 33 هزار ميليارد تومان به اين بخش اختصاص يافته است.
حجازي يادآور شد: اجراي اصل 44 قانون اساسي موجب توسعه بخش خصوصي خواهد شد.
استاندار خوزستان با اشاره به مشكلات بانكها در پرداخت تسهيلات به طرحها، خاطرنشان كرد: قرار شده است اعتباري در حدود 700 ميليارد تومان به منظور تقويت بنيه مالي بانكها در اختيارشان قرار گيرد.
وي با تشريح مشكلات ناشي از خاموشي‌هاي برق پديد آمده در صنعت، عنوان كرد: در حال حاضر برخي واحدها به دليل مشكلات قطعي برق با ظرفيت 50 تا 70 درصد واقعي خود كار مي‌كنند كه اميدواريم اين مشكل با ايجاد نيروگاههاي حرارتي برطرف گردد.

 

12 تیر 1387

بازداشت نظامیان ترکیه به ظن توطئه کودتا

 

پلیس ترکیه چندین نفر از جمله دو تن از فرماندهان عالیرتبه بازنشسته ارتش را به ظن دست داشتن در توطئه کودتای نظامی علیه دولت این کشور بازداشت کرده است.

با اعلام بازداشت شماری از مخالفان دولت ترکیه، روز چهارشنبه، 2 ژوئیه (12 تیرماه)، فرمانده نیروی زمینی این کشور، که پس از فرمانده ستاد مشترک ارتش عالیرتبه ترین مقام نظامی این کشور محسوب می شود، از مردم خواست تا آرامش خود را حفظ کنند.

روز سه شنبه گزارش شد که پلیس ترکیه در پی تحقیقاتی طولانی، دو ژنرال بازنشسته ارتش و بیست و یک نفر دیگر را به ظن توطئه برای سرنگونی دولت غیرنظامی این کشور بازداشت کرده است.

دو ژنرال بازداشت شده بارها دولت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر را به تلاش برای وارد ساختن دین به سیاست و نابود کردن نظام سیاسی سکولار در این کشور متهم کرده و به شدت مورد انتقاد قرار داده بودند.

ژنرال بازنشسته سنر اویگور، یکی از این دو ژنرال بازداشتی، ریاست یک سازمان افراطی حمایت از نظام سکولار ترکیه را برعهده دارد و در سازماندهی تظاهرات مخالفان حزب توسعه و عدالت در سال گذشته فعالیت داشت.

در حالیکه افکار عمومی در ترکیه برای نظامیان این کشور اعتبار و احترام خاصی قائل است، یکی از ناظران گفته است که بازداشت های اخیر تمامی قشرهای جامعه این کشور را تکان داده است.

بازداشت های روز سه شنبه، که یکی از روزنامه های ترکیه از آن با عنوان "سونامی بازداشت ها" نام برده، ظاهرا در پی حدود یک سال تحقیقات پلیس پیرامون برنامه ریزی برای سرنگونی دولت کنونی ترکیه صورت گرفته است.

به گفته منابع پلیس ترکیه، در جریان این تحقیقات مقادیری نارنجک و مواد منفجره در شهر استانبول کشف شده است.

تا کنون تعدادی از بازداشت شدگان رسما به تحریک به قیام مسلحانه علیه دولت قانونی ترکیه متهم شده اند.

اتهام علیه حزب حاکم

در عین حال، برخی از منتقدان دولت آقای اردوغان وی را متهم کرده اند که به بهانه وجود توطئه سرنگونی دولت، برنامه ای هماهنگ را برای سرکوب منتقدان به اجرا گذاشته است.

بازداشت های روز سه شنبه در حالی گزارش شد که دادگاه قانون اساسی ترکیه رسیدگی به دادخواست دادستان کل این کشور علیه حزب حاکم عدالت و توسعه را آغاز می کرد.

دادستان ترکیه حزب عدالت و توسعه، به رهبری آقای اردوغان را به مخالفت با قانون اساسی و نظام سکولار ترکیه متهم کرده و خواستار انحلال این حزب شده است.

برخی از ناظران گفته اند که با توجه به اینکه حزب عدالت و توسعه در انتخابات اخیر ترکیه از حمایت گسترده رای دهندگان برخوردار شد، انحلال این حزب می تواند باعث بروز یک بحران سیاسی شود و ممکن است به اعتبار نظام سیاسی ترکیه به عنوان یک نظام دموکراتیک خدشه وارد آورد.

در عین حال، بخش قابل توجهی از جامعه ترکیه، که از حمایت ارتش نیز برخوردار است، نسبت به هرگونه تلاشی برای تضعیف نظام سکولار این کشور، که آن را میراث کمال آتاتورک می داند، به شدت حساس است.

همچنین، نظامیان ترکیه همواره خود را مدافعان نظام سیاسی و امنیت و ثبات این کشور می دانند و از زمان تاسیس جمهوری ترکیه در مواردی برای حفظ این نظام علیه دولت های غیر نظامی وارد عمل شده اند.

از جمله، در سال 1960، ارتش به دلیل آنچه که بی کفایتی دولت غیرنظامی وقت می دانست، دست به کودتا زد و در سال 1980 نیز، برای خاتمه دادن به بحران ناشی از درگیری ملیگرایان و چیگرایان افراطی، دولت را سرنگون کرد و اداره کشور را در دست گرفت.

در هر دو مورد، ارتش پس از کوتاه مدتی، زمام امور را به دولت های غیرنظامی سپرد هرچند همواره نفوذ خود در صحنه سیاسی را حفظ کرده و از آن برای تامین نظرات خود بهره برده است.

در سال 1997، ارتش ترکیه با ارسال یادداشتی برای نجم الدین اربکان، نخست وزیر و رهبر حزب اسلامگرای رفاه، دولت را به گرایش های دینی در امور سیاسی متهم کرد و خواستار استعفای نخست وزیر شد و آقای اربکان نیز به این خواست نظامیان گردن نهاد.

 

حمد باطبی شرایط زندان و شکنجه را تشریح کرد

 

چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۸۷

یکی از رهبران جنبش دانشجویی ایران در دهه گذشته، و فعال حقوق بشر، احمد باطبی، دیروز (دوشنبه) در برنامه تفسیر خبر شبکه خبری فارسی صدای آمریکا گفت، شکنجه، نقض حقوق بشر، و سرکوب زنان هنوز بطور گسترده در ایران وجود دارد.

 

باطبی، در گفتگو با جمشید چالنگی مجری برنامه تفسیر خبر، شرایط شکنجه بدنی و روحی در زندان های جمهوری اسلامی را تشریح کرد. وی کهنه سال از عمرش را در زندان های جمهوری اسلامی گذرانده، گفت بر اثر شکنجه هایی که در زندان بر وی وارد آمده بخش راست مغزش متورم شده است. وی اضافه کرد، هدف اصلی از اعمال شکنجه های شدید و خفت آور بر من و سایر زندانیان سیاسی هم بندم این بود که ما را وادار کنند آنچه را که مقامات می خواستند بگوئیم، و چنانچه نمی گفتیم آنها به سراغ خانواده مان می رفتند و آن ها را می ترساندند و عذاب می دادند.

 

احمد باطبی پس از خروج غیر قانونی از ایران پس از طی مسافتی طولانی از طریق عراق، به اتریش رفته و از آنجا به آمریکا آمد. وی اکنون در واشنگتن پایتخت ایالات متحده بسر می برد.

 

باطبی در این مصاحبه تلویزیونی گفت من آرزو می کنم هر شهروند ایرانی بتواند به خارج سفر کند، و صرفا برای مدت یک هفته به آمریکا یا اروپا برود و آزادی را حس کند و بوی آن را استشمام کند. و بتواند احترامی که در این خطه برای انسان قایل می شوند را با تمام وجود احساس کند و ارزش زندگی خودش را درک کند.

 

احمد باطبی پس از آنکه در جریان تظاهرات دانشجویی سال ۱۳۷۹ پیراهن خونین یکی از همرزمانش بنام عزت ابراهیم نژاد، که به وسیله اعضای بسیج به شدت کتک خورده بود، را بر سر دست گرفت به شهرت رسید. پس از انتشار جهانی عکسی از این اقدام متهورانه به وی لقب «نماد جنبش دانشجویی ایران» داده شد. پس از آن وی دستگیر و در پشت درهای بسته دادگاه انقلاب تهران محاکمه شد، دادگاهی که برایش رای اعدام صادر کرد. رای صادره پس از اعتراض های داخلی و بین المللی به ۱۵سال حبس تعدیل پیدا کرد.

 

صدای امریکا